Quantcast
Channel: FROM KAROLIINA
Viewing all 620 articles
Browse latest View live

Reeta Paakkinen: Kotona Istanbulissa

$
0
0

Kun käsiin vihdoin saa kirjan jota on odottanut, on tunne sanoinkuvaamaton. Ensimmäinen reaktioni oli heittää koko loppupäivä sikseen ja antautua noiden sivujen vietäväksi. Seuraavaksi mieleni huusi ei, ei sitä niin voi tehdä, tähän täytyy keskittyä kunnolla. Niinpä kuuntelin jälkimmäistä ääntä ja säästin kirjan siiheksi, kun talo oli hiljainen ja muu perhe unten mailla. Tuona yön hetkenä otin peiton, pari riviä suklaata, kasan tyynyjä sekä tämän aarteen: Reeta Paakkisen uunituoreen kirjan Kotona Istanbulissa - tositarinoita Turkista.

Lähdin matkaan vuoden 1998 Istanbulista: nihkeän hektisestä, mystisestä, kaoottisesta ja suomalaistytölle täysin uudesta kaupungista. Kaupungista, josta ystävät ja sukulaiset olivat nuorta Reetaa varoitelleet - siellä alistetaan naisia ja kaupustellaan joka kulmassa.Uutiskuvissa vilahtelivat mustakaapuiset naiset ja rähjäiset slummit. Todellisuus osoittautui kuitenkin heti toisenlaiseksi: Helsinkiläisestä muotiliikeestä ostamani hame oli aivan liian vanhoillinen. Se tuli korvata ensitilassa lyhyemmällä kynähameella. Kengät vaihtuivat sandaaleista siroihin avokkaisiin, T-paidat värikkäisiin narutoppeihin. Mikä oli tämä maa, josta Suomessa oli uutisten ja turistien kertoman perusteella saanut niin toisenlaisen kuvan? Kun kadulla ei miehet olekaan vaalean suomalaistaisen kimpussa, vaikka tämä oli asia josta jokainen muisti varoittaa? Naiset eivät olleetkaan kietoutuneita huiveihin, vaan vartalonmyötäisiin, niukkoihin vaatteisiin? Tasa-arvo onkin sitä, että mies maksaa ravintolassa laskun?

Vaikka suomalaistytön vaatteet ovat vaihtuneet niukempaan ja modernimpaan, vastassa on aina uusia ihmetyksen aiheita kodissa käyvästä siivoojasta oman arvonsa tunteviin istanbulilaisnaisiin. Entä mitä tapahtuu, kun talonmiehen yksityiselämästä alkaa vahingossa paljastua likaisia yksityiskohtia?  Ja jotain kummaa käy kirjeille, kun ne eivät ulkomaalaisia vastaanottajiaan koskaan tavoita. Autonpesu talon parkkipaikalla ei saa kannatusta, mutta parvekkeen maalaus herättää ihmetyksen sekaista kunnioitusta. Reeta johdattaa lukijan läpi kommellusten, vastoinkäymisten ja ihmetysten, matkalla aikuisuuteen tässä uudessa kotimaassaan.

Kappale toisensa jälkeen pääsemme seuraamaan Reetan sukellusta Turkkiin, sen kulttuuriin, sen kauniisiin ja rumiin kasvoihin. Toimittajana hän pääsee tutustumaan lähimaihin työmatkoillaan: kirjassa matkustetaan niin Pohjois-Irakiin, Pohjois-Kyprokselle kuin Ben Alin ajan Tunisiaankin. Historiaa kammoksuvien ei kannata hätkähtää: vaikka Reeta on kirjoittanut myös historiallisista faktoista johdatellessaan meitä lukijoita myös hieman syvemmin yksityiskohtiin, eivät nämäkään kappaleet vilise vuosilukuja tai sisällä yhtään muita kappaleita vähempää huumoria - siinä onkin mielestäni kirjan kerronnan jouhevuuden salaisuus. Politiikka, historia, kokemukset ja kuullut tarinat nivoutuvat vahvasti yhteen kuin kaunis turkkilainen punos, muodostaen kokonaisuuden joka raottaa maata sellaisellekin, joka ei siellä koskaan ole käynyt.

Kirjassa koetaan yhdessä Reetan kanssa vuoden 1999 maanjäristys, vietetään uhrijuhlaa, lounastetaan Libanonin pääministerin kanssa, ymmärretään miksi Suomi on pullollaan kebabia ja yritetään ymmärtää etelärannikon naistennaurattajia.

Kirjan myötä sukellan Istanbulin ja Turkin niin kovin tuttuihin tapoihin, paikkoihin ja kulttuuriin. Lähes lakkaamatta nyökkäilen ja hymyilen: juuri noin, aivan, tuon olisin itsekin halunnut kertoa ihmisille, upeasti osattu vangita Istanbulin syke, pulssi ja henki. Luen ahmien, kuinka Reeta tutustuu turkkilaisuuteen äidin kanssa television juoruohjelmia katsellen, kieltä oppien ja rohkeasti tilanteisiin heittäytyen. Ei ulkomaalaisena, vaan suoraan kulttuuriin heittäytyvänä turkkilaisen perheen jäsenenä. Aikuistuen tämän uuden kulttuurin keskellä, työskennellen Turkin suurimmalle sanomalehdelle. Hän kertoo elämästä sisältä päin, mutta suomalaisin silmin. Ei sokeana kummallekaan kulttuurille, ei ketään mielistellen tai asioita kaunistellen. Tapahtumista kerrotaan huumorilla höystettynä, mutta tiukkoihin faktoihin perustuen - politiikan toimittajalta tuskin muuta voisi odottaakaan. Rehellisyys, suorselkäisyys ja paikoitellen jopa inhorealistisuus ovat kirjan punainen lanka.

Kirjoittaja kertoo, ettei hänen ole tarkoituskaan käsitellä koko Turkkia, sen ongelmia tai puutteita - ei siksi, että haluaisi olla tekopyhä ja sulkea näiltä silmänsä, vaan siksi, etteivät nämä ole henkilökohtaisesti hänen elämäänsä koskettaneet. Kirjasta on  siis turha hakea yleispätevää opasta turkkilaisuuteen tai istanbulilaisuuteen: havaintoni ja mielipiteeni eivät päde kaikkiin Istanbulin, saatika Turkin, asukkaisiin. Turkissa on monia elämäntyylejä ja -arvoja, ja tässä kirjassa kuvaillut ovat vain osa niistä. Kirjani on myös vallitsevia ennakkoluuloja vastaan suunnattu kertomus, joka pyrkii lääkitsemään Turkin arkielämään liittyvää tiedon puutetta. Kotona Istanbulissa on myös katsaus itäisen Välimeren menneisyyteen ja joihinkin siihen liittyviin ristiriitoihin.

Toivon, että jokainen vieraasta kulttuurista, Istanbulista, Turkista, turkkilaisuudesta, naisista, historiasta, politiikasta tai elämästä yleensä kiinnostunut tämän kirjan käsiinsa hankkisi ja läpi lukisi. Viimeisille sivuille saakka luin kirjaa hymynkare kasvoillani, mutta kannet suljin kyyneleet valuen. Tuon kaiken jälkeen Reetan elämään saapui odottamatta jotain, joka muutti kaiken. Itkin helpotuksesta ja onnesta. Menin heti nukkumaan, jotta huominen koittaisi mahdollisimman pian.

Kotona Istanbulissa -kirjan julkistamistilaisuus

$
0
0

Osallistuin tänään Otavalla elämäni ensimmäistä kertaa kirjanjulkistamistilaisuuteen. Itse asiassa kyseessä oli ennemminkin julkistaminen ynnä paneelikeskustelu, mikä mielestäni oli aivan loistava tapa tuoda esiin Reeta Paakkisen Kotona Istanbulissa -kirjan tietokirjamainen olemus. Kysehän ei ole suinkaan romaanista, vaikka kielenkäyttö kirjassa on paikoin hyvinkin viihdyttävää samoin kuin aiheet, vaan kyse on paljon tiukkaa faktaa sisältävästä tietokirjasta. Varsinkin kirjan Kyprosta käsittelevä osuus sisältää paljon historiaa ja historiallisia tosiasioita - seikka, johon tämänpäiväisessä paneelikeskustelussa keskustelijat myös laittoivat painoarvoa. Otavan viestintäjohtaja Liisa Riekki vei tapahtumaa eteenpäin varmalla otteella ja mielenkiintoisia lisäkysymyksiä esittäen.


Reetan lisäksi paikalla olivat entinen Turkin suurlähettiläs Maria Serenius, Pohjois-Kyprokselaisen Near East Universityn professori ja vararehtori Jouni Suistola sekä FM turkologi Lauri Tainio. Kaikki siis asiaan syvälle perehtyneitä, ja kaikki hieman eri kantilta Turkkia ja turkkilaisuutta katsoen.


Reeta avasi tilaisuuden kertomalla taustoja kirjalleen, sekä kirjan sisältöä jonkin verran läpikäyden. Tämän jälkeen oli vuorossa paneelikeskustelu, jossa saimme polttaviin kysymyksiin kaikkien panelistien mielipiteitä. Huomionarvoista oli mielestäni se, että vaikka Reeta kirjailijana heti aluksi sanoi ettei ole puuttunut millään tavoin kirjassaan esimerkiksi kurdikysymykseen, koska se ei häntä ole henkilökohtaisessa elämässä koskettanut, niin yleisön kysymykset silti heti tähän asiaan, eli kurdeihin, liittyivät. Mikä siinä on, että tämä suomalaisia niin valtavan kovin kiinnostaa? Onko se tarpeeksi erilainen ja shokeeraava kulttuuri, jotta se herättää täällä mielenkiintoa? Onhan se tietysti tylsä lukea uutisia normaalista, keskiverto turkkilaisesta, joka käy töissä, maksaa laskut, ostaa ruokaa - aivan kuten joku tylsä suomalainen. Kuitenkin, kuten Reeta muistutti, maan väestöstä vain parikymmentä prosenttia elää kuten tämä mielikuva suomalaisilla on, kylissä ja huivit päässä. Suurin osa kansasta asuu kaupungeissa, ja elää jotakuinkin eurooppalaista elämää. Sillä erolla, että Turkkilaisista suurin osa on alle 31-vuotiaita.


Professori Jouni Suistola antoi mielenkiintoisen katsauksen nykypäivän yliopistoelämään. Esiteltyään itsensä hän myös kertoi, kuinka kaksikymmentä vuotta turkkia, Turkkia ja turkkilaisuutta opiskeltuaan kuvitteli tietävänsä siitä kaiken - sitten hän muutti Turkkiin, ja huomasi ettei itse asiassa tiennyt yhtään mitään. Pelkkä asioiden opiskelu, tai maassa lyhyet vierailut eivät merkitse itse asiassa mitään. Tarvitaan useamman vuoden asuminen sisällä toisessa kulttuurissa, ennen kuin voi alkaa puhua siitä jotain tietävänsä. Turkissa tämä on myös sikäli kinkkistä, että vaikka olet asunut kaupungissa x kymmennekin vuotta, et voi sanoa turkkilaisuudesta oikeastaan mitään yleispätevää - voit kyllä olla hyvinkin asiantunteva sen suhteen, miten elämä sujuu juuri tässä kaupungissa, mutta siihen se sitten jääkin. Lauri Tainion kanssa keskustelin paneelin jälkeen, ja huomasimme tämän koomisella tavalla. Olemme molemmat Istanbulissa asuneet, mutta aivan eri kulttuurissa: hän ei ole koskaan Istanbulissa uinut uima-altaassa, kun taas meillä oli uima-allas omalla pihallamme ;) Tässä konkretisoituu mielestäni tämä erilaisuus hyvin. Kaksi suomalaista, sama asuinkaupunki ja täysin eri todellisuus.

Kiitos vielä kerran päivän panelisteille sekä tietysti esikoiskirjan johdosta Reetalle - me lukijat odotamme jo seuraavaa!


PS. huomenna se sitten alkaa, nimittäin tämän kirjan arvonta yhdelle onnekkaalle!

Kirja-arvonta

$
0
0
No niin, nyt on vihdoin se kauan lupailemani hetki, kun julistan avatuksi kirja-arvonnan From Karoliina -blogin lukijoille. Arvottavana on siis yksi kappale Reeta Paakkisen kirjaa Kotona Istanbulissa - tositarinoita Turkista, tietysti kirjailijan signeeraamana. Mikäli et ole vielä ehtinyt tutustua kirjaan, voit täältä lukea kirjoittamani arvostelun. Olin muuten melkoisen otettu, että Otava oli tänään linkittänyt tuon samaisen kirjoitukseni heidän sivuilleen!

Mainitsin jo aiemmin, että tähän arvontaan on nyt hieman eri säännöt. Ensinnäkin, anonyymejä arpalipukkeita ei lasketa, eli jotta olet mukana arvonnassa, ilmoittaudu tuolla oikeassa sivupalkissa blogini lukijaksi. Arvontaan osallistut helposti, huikkaamalla jotain tämän kirjoituksen kommenttiboxiin - tästä saat yhden arvan. Toisen arvan saat, mikäli linkität tämän kirja-arvonnan omaan blogiisi, eli tuplaat näin mahdollisuutesi voittaa :) Ja arvontaan voivat osallistua niin Suomessa kuin ulkomaillakin asuvat lukijat.

Näin siis tällä kertaa arvonnassa edetään, ja jotta mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan on takaraja sunnuntai-illassa, eli 24.3.2013 klo 24 mennessä tulleet ilmoitukset otetaan huomioon.

Lykkyä tykö kaikille tasapuolisesti!


Turkistarhaton Suomi, toiveissa vain?

$
0
0
Viime aikoina ajatuksissani on kierrellyt yhä tihenevässä määrin paitsi eläinsuojelu, myös muut asiat, joissa eläinten hyvinvoinnin eteen voisi tehdä paljon. Kaikkea tuskaani en kaada niskaanne tässä yhdessä postauksessa, mutta jostainhan se on aloitettava :)

En ole koskaan ymmärtänyt ihmisten viehätystä turkiksiin. Siis nykyihmisen. Miksi joku, jolla on valittavana satoja keinomateriaaleja, ehdottomasti haluaa kuorruttaa itsensä kuolleen eläimen maallisin jäämistöin? Voiko joku oikeasti olla niin välinpitämätön, että ehdoin tahdoin edelleen ostaa turkista, vaikka valistusta ja tietoa turkiseläinten kohtelusta ja kohtalosta on tarjolla pilvin pimein, halusi sitä nähdä tai ei? Ja kuinka joku voi tätä elinkeinokseen tehdä, se on vaikeinta ymmärtää. Kuinka tarhaaja voi kohdata eläimet päivittäin, katsoa niiden kärsimystä ja tyytyväisenä mennä illalla nukkumaan? En vaan kerta kaikkiaan voi tätä tajuta.


Suomi, joka on olevinaan kaikin puolin moderni, edelläkävijä ja ties mitä, kulkee säälittävästi jälkijunassa turkistahauksen kieltämisen kanssa. Maat kuten Boznia-Hertzegovina, Bulgaria, Itävalta ja Iso-Britannia ovat meitä edellä, miksi täällä edelleen asiasta vaietaan? Kansalaiset ovat onneksi Suomessa tähän asiaan heränneet, ja historian ensimmäinen kansalaisaloite koskikin turkistarhauksen kieltämistä Suomessa. Aloite luovutettiin eduskunnan puhemiehelle maaliskuun alussa. Nyt täytyy toivoa, että eduskunta oikeasti kuuntelee kansaa, ja tekee fiksun päätöksen tämän suhteen. Asiaan voit tutustua esimierkiksi täällä.


Asia, mihin keskusteluissa on vedottu, on se ettei saisi viedä elinkeinoa ihmisiltä. Oikeasti, nyt järki käteen. Ensinnäkin, miettikäähän kuinka monelta ihmiseltä viedään työ vuosittain firmojet YT-neuvottelujen, fuusioiden ynnä muiden varjolla? Miksi turkistarhaajat saisivat nauttia valtion suojelua työnsä suhteen, en käsitä. Epävarmuus on nykypäivää. Ei kukaan ole barrikadeille noussut, kun maatiloja on jouduttu lopettamaan kun ei kannata jatkaa, miksi turkistarhaajat herättävät näin kovasti myötätuntoa?


Ja se, että täytyy ihmisillä olla lämmintä vaatetta. Hei haloo, kuka muka oikeasti käsi sydämellä voi väittää, että ilman turkista ei pärjää, ei löydä tarpeeksi lämmintä päällepantavaa?? Toisin kuin moni muu omista vakauksistani, tämä on asia jonka suhteen en ymmärrä yhtään ainoaa selittelyä.En myöskään ymmärrä täysin turkistarhauksen rinnastamista lihatuotantoon. En ole senkään suurin fani, mutta turkistarhaus on vain ja ainoastaan turhamaisuutta. Lihalla sentään on muukin funktio kuin pelkkä ihmisen turhamaisuus. (Tosin tämäkin osa teollisuutta on alkanut saada minusta yhä suuremman vastustajan, mutta siitä toisen kerran).


Animalian sivuilta löytyy lista vaatekaupoista, jotka ovat sitoutuneet turkittomuuteen. Ilokseni siellä ovat myös ne tavallisen väen kaupat, eli listalla komeilevat niin H&M, Gina Tricot, Ellos, Kapp Ahl kuin Lindexkin.

Mikä teidän mielipiteenne on tämän asian suhteen, ymmärrättekö tai sallisitteko itse turkistarhauksen jatkuvan? Vai onko kantanne jyrkkä ei, kuten minulla?

Uusi blogiportaali

$
0
0
Olen tästä aiemminkin puhunut, mutta puhun nyt uudelleen, kun tämä oikeasti minua ihmetyttää. Netistä löytyy useita blogiportaaleja Suomessakin, on muotia, sisustusta ja lapsia käsitteleviä portaaleja. Mutta niitä kun lukee, tulee sellainen olo että ei tämä ihan mulle tarkoitettua ole - olenko kasvanut ulos niiden kohderyhmästä? Lapsi on jo iso, eli sen blogiportaalin suhteen ei mielenkiintoa ole. (Jos muilla on, se löytyy googlaamalla Kideblogit). Indiedays pitää sisällään ison määrän blogeja, mutta niitä ei jaksa kauaa selailla, ne ovat suurilta osin parikymppisten tyttöjen pitämiä, eikä aihealueet ole ihan sitä mikä itseä kiinnostaa. Sitten on ainakin jossain vaiheessa ollut oma portaalinsa sisustusblogeille, mutta hei, kuinka moneen kertaan voi kämpän sisustaa? Kerran kun on saanut rahoitettua huonekalut sun muut, ei niitä heti voi lähteä vaihtamaan ;) Mitäs muita löytyy? Niin no Rantapallo. Siellä ne muutama suosituin blogi sisältää joka toisen postauksen verran vaatefirman mainoksia, ja sitten taitaa löytyä jotain reppureissaajien kokemuksia ynnä muuta.

Mutta se mitä minä kaipaan, on paikka joka kokoaisi yhteen meidän hieman "kypsemmät" naiset (ja miksei miehetkin) eli paikka jossa olisi blogeja oikeasta elämästä: mielipiteitä, normaalia arkea, kulttuuria, elämyksiä, suomalaisia ulkomailla, matkustusvinkkejä, politiikkaa, näkemyksiä ja kokemuksia. Mielenkiintoisia juttuja. Olisi paikka jonne mennä lueskelemaan kun vaikka edessä on lomareissu Prahaan - haa, tuossa on ulkosuomalaisen blogi sieltä, otanpa vinkkejä.

En tiedä muista ulkosuomalaisista ja paluumuuttajista, mutta itse ainakin saan säännöllisesti ihmisiltä meiliä, kyselyjä mitä tehdä kun menee Turkkiin lomalle, mitä tehdä kun paluumuuttoa suunnittelee, kuinka hoitaa asiat tässä ja tuossa tilanteessa. Tämän blogiportaalin myötä tämäkin helpottuisi, kun ihmiset tietäisivät että hei, tuolla on koottuna tähän liittyviä juttuja, menempä sinne!

Ja ei, en sitten ollenkaan tässä tarkoita sitä, että kohta on kaikki blogit mainoksia täynnä. En ollenkaan, vaan sitä, että olisi koottuna tämänkaltaisia blogeja yhteen paikkaan. Siellä voisi olla myös esimerkiksi tiedote-osio, johon ohjattaisiin näkymään Ulkoministeriön julkaisemia tiedotteita ja muiden virallisten tahojen, ehkäpä myös jokin matkafirma lähtisi mukaan, eli näkyisi esimerkiksi matkatarjouksia jossain kohden - itseäni ainakin nämä kiinnostavat suuresti ;)

Harmittaa, kun ei itselläni ole taitoa tällaiseen, tekisin ilomielin jos vain tietäisin kuinka se tapahtuu. Yritin jopa netistä etsiä tietoa, mutta tyhjin tuloksin. Jos joku asiasta jotain tietää, saa kertoa! :)


Mulla meni muuten taas ohi pääsiäisen tulo, jäi rairuohot kasvattamatta. Niinpä eilen koiran kanssa lenkkeillessäni riivin yhdestä paju-raasusta muutaman oksan, ja toivon että ne alkavat vihertää pääsiäiseen mennessä :)

Kirja-arvonnan voittaja

$
0
0
Olipa hienoa, kuinka moni osallistui Kotona Istanbulissa -kirjan arvontaan!
Osallistumisaika päättyi viime yönä klo 24, joten nyt on aika arpoa voittaja. Tällä kertaa luotin tekniikkaan, en paperilappuihin :)

Ja jotta arvonta olisi läpinäkyvä tapahtuma, suoritan sen tässä vaihe vaiheelta:

Ensin kopion kommenttiosiosta kaikki arvontaan osallistuneet ja siirrän nimet Wordille. Mikäli osallistuit kahdella arvalla, kopioin nimen perätysten kahteen kertaan. Lopuksi laitoin Wordin numeroimaan nimilistan sievästi, ja arpoja tuli näin ollen yhteensä 36.

Seuraavana kohteena Random.org -sivusto, jossa on satunnaislukugeneraattori juuri tällaisia varten. Siihen syötetään pienin sekä suurin mahdollinen luku (tässä tapauksessa siis 1 ja 36) ja painetaan "generate"-näppäintä. Ja, tadaa, voittajan numero ilmaantui ruudulle!

 
 


Sitten vain katsotaan aiemmin luodusta listasta, että mikä nimi tuon numeron kohdalta löytyy - ja tällä kertaa onni potkaisi nimimerkkiä SUDE!! Onnittelut sinulle, olet uuden kirjan onnellinen omistaja :) Laitatko meilinä mulle sun tiedot, niin pääsen postittamaan kirjan sinulle mahdollisimman pian.


Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille, toivottavasti saatte kirjan kuitenkin käsiinne.

Istanbul Eurasia Marathon

$
0
0
Yksi Istanbulin tunnetuimpia maanmerkkejä on varmasti Bosporin silta, turkiksi Boğaziçi köprüsü. Sillan yli kulkee monikaistainen autotie, mutta kävelijöiltä tai muilta maiseman ihailijoilta (tai Bosporin kuohuihin heittäytyjiltä) on sinne pääsy tiukasti kielletty. Paitsi kerran vuodessa.


Vuosittain, nyt jo 35 vuoden ajan, on nimittäin Istanbulissa juostu Avrasya Maratonu eli Istanbul Eurasia Marathon. Matka alkaa Aasian puolelta, vie yli muulta liikenteeltä suljetun sillan, kiertää Euroopan puolella Bosporin rantaa kohden Kultaista Sarvea, ohi Sultan Ahmetin, läpi vanhojen kaupunginmuurien. Toisin sanoen tämä on ainoa mahdollisuus ylittää silta muutoin kuin autolla - melko upea sellainen myöskin. Tämä on myös jotakuinkin ainoa mahdollisuus juosta maraton (tai lyhyempi matka) kahdella mantereella. Mieti, kuinka hienoa ohimennen mainita töissä, että juoksinpa tuossa Aasiasta Eurooppaan :)



Vaikka tapahtuman nimi on maratoni, on siellä mahdollista juosta myös lyhyempiä matkoja: 8 tai 15 kilometriä, tai sitten erityinen Fun Run. Itse olen kerran hölkkäillyt tuon 8 km matkan, kaameassa vesisateessa. Se on ollut ainoa kurja puoli: monesti marraskuussa sää on hyvin epävakainen. Mutta se ei tahtia haittaa, kun Istanbulissa ollaan!


Nyt teinkin itseni kanssa melkein-sovitun-päätöksen, eli suunnitelmissa olisi sen verran herätellä juoksuintoa ja -kykyä, että kykenisin tuonne osallistumaan! Aikaa on hurjasti, maratonin virallisen sivun mukaan 236 päivää ja 14 tuntia plus minuutit ja sekunnit - kelloa voit itse tuijottaa täällä ;)

Onko lukijoissani juoksuharrastajia? Löytyisikö kenties tsemppiseuraa - tai jopa seuraa Istanbulin reissulle?

Tossua toisen eteen

$
0
0
Onko sen suomalaisempaa arkeen liittyvää lausahdusta kuin "käyn iltalenkillä". Kuulunee samaan sarjaan kuin "laitetaas sauna päälle" tai "keitetääs kahvit". Tuo iltalenkkeily yhdistää suomalaiset yli ikä- ja sukupuolirajojen. Siellä viuhtovat menemään niin pariskunnat, vanhukset, sinkut, äidit vaunuineen kuin nuoretkin. Varmaan tähän lenkkeilyintoon on muuten tulleet hyvään saumaan tuulipukumarkkinoijatkin: mikäs sen mukavampaa, kun kiskaista se helppo ja vaivaton lenkkiunivormu päälle kun ovesta ulos lähtee - tosin se taitaa olla nykyään jo katoava luonnonvara, tuo tuulipuku kahinalla tai ilman.

Muistan kun aikoinaan miehelleni ensimmäistä kertaa ehdotin, että lähdetääs kuule iltalenkille. Jaa mihin me sitten niinkuin mentäis? oli kysymys. Noh, käydään tuolla kävelemässä ja sitten tullaan takaisin kotiin. Lenkki, you know. Ei tiennyt eikä innostunut. Turkkilaiset kun eivät kävele noin vain, ilman erityistä syytä. Täytyy olla tarkoitus tai kohde, ennen kuin jalkaa toisen eteen pistetään. Mennään Aylalle iltateelle, ok. Mennään bussipysäkille kävellen, ok. (Mutta sitten taas sellaiset asiat kuten kaupassakäynti eivät kuulu tähän. Siinähän saattaa olla painavia pusseja mukana takaisin päin, eli varmempi turvautua omaan autoon tai taksiin.) Niinpä sain yleensä nauttia yksinäisistä kävelylenkeistä Bosporin rannalla, ei ollut tunkua mukaan. Tunkua oli sitten kyllä muutoin lenkin varrella, kun turkkilainen käsitys ulkoilusta on mieluummin piknik siellä nurmikolla tai pientareella. Raitista ilmaa siinäkin saa, eikös? Eikä tarvitse hengästyä kun voi rennosti makoilla viltillä teetä juoden.

Täytyy kyllä myöntää, että nykyään turkkilaisetkin (ainakin jotkut) alkavat ottaa lenkkitossut alleen ja pyyhkäistä ulos. Useimmiten tosin kaikenlainen urheilu liitetään vain laihduttamiseen, joten jos ei sinulla ole liikaa kiloja, ei tämän logiikan mukaan tarvitse myöskään liikuntaa harrastaa. Ainakaan niin, että siinä hikoilisi ikävästi. Kaikki huippusuunnittelijoiden urheiluvaatteet ovat kyllä kovassa käytössä, nimittäin esimerkiksi Istanbulin hienostokaupunginosien kahviloissa, ostareilla ja baareissa näkee niihin pukeutuneita tyylikkäitä istanbulilaisnaisia tekemässä kaikkea muuta kuin urheilemassa. Tosin voihan se shoppailukin käydä raskaaksi, ainakin kukkarolle ;)

Monesti turkkilaiskollegani aloittivat innoissaan salilla käynnin, mutta totesivat pian että ei heidän enää tarvitse, kun on se 2 kiloa nyt pudonnut. Urheilun terveysvaikutukset eivät ole siis suuremmin vielä lyöneet läpi tavallisessa kansassa, mikä on toisaalta ihme: monet tv-kanavat lähettävät pitkin päivää erilaisia ohjelmia, joissa lääkärit ovat vastaamassa erilaisiin kysymyksiin ja kertomassa terveellisistä elämäntavoista - ja yleensä turkkilaiselle lääkäri on se uskottava taho.


Itse nautin tänään aamulenkin ihanassa auringonpaisteessa koiran kera, kyllä tämä kevät on aivan mielettömän ihanaa aikaa! Kun kuiva asfaltti alkaa voittaa jään ja lumen, tulee suorastaan pakottava tarve muuttaa kävely hölkäksi. Jokohan viikonloppuna löytäisi ensimmäisen leskenlehden? Täytyykin yrittää bongailla.

Mites te, tykkäättekö lenkkeillä? Löytyykö tuulipukuja? Entä muissa maissa asuvat, mikä on siellä suhtautuminen lenkillä käyntiin?



Kommentit kuriin

$
0
0
Heips,

mä olen nyt toistaiseksi laittanut päälle kommenttien valvonnan, eli kommentit tulevat näkyviin vasta kun olen ne hyväksynyt. Blogini on joutunut viime aikoina kovan spämmäyksen kohteeksi, päivässä tulee useita asiattomia spämmikommentteja esim. aikuisviihdemarkkinoijilta...

En halunnut sitä sanatunnistusta laittaa, kun omasta mielestäni se on niin raivostuttava ja hankaloittaa kommentointia.

Mukavaa torstai-iltaa!

Karoliina

Jäätävää hauskuutta

$
0
0
Tänään tein jotain, mitä olen viimeeksi tehnyt noin 10-vuotiaana Puumalan Lintusalossa: vietin aikaani järven jäällä! Ja hei, sehän oli oikeesti todella mukavaa. Tuntui, että koko kaupunki oli saanut saman idean ja ihana aurinko paistoi niin kovin, että täytyi takkia avata. Jää oli täynnänsä pieniä pisteitä, jotka lähemmin tarkastelemalla osoittautuivat kävelijöiksi, hiihtäjiksi ja pilkkijöiksi, kiertelipä taivaalla muutama liitovarjokin.




Löysimme Cicimin kanssa poukaman jossa ei ihmisiä ollut, ja uskaltauduin laskemaan hänet ilman hihnaa juoksentelemaan. Uskaltauduin siksi, että täällä ihmisillä kuulma saattaa olla outo suhtautuminen irrallaan oleviin koiriin. Hassua muuten, että Turkissa ei kukaan sanonut mitään kun koiran kanssa hihnatta lenkkeilin, vaikka siellä ihmiset monesti ovatkin sitä mieltä, että koira ei ole sovelias lemmikki. (Niitä ovat kissat ja undulaatit, ehkä kyyhkysetkin.) Nyt sitten rohkaistuin, ja pian paikalle saapui muutama muukin lenkkeilijä koirineen ja mallistani innostuneena päästivät hekin koiransa irti.


Lumi pöllysi kun hauvat painelivat menemään. Haluan muuten tässä vaiheessa mainita, että niin omani kuin nuo muutkin tulivat silmänräpäyksessä omistajan luo mikäli kutsu kävi, eli ei ollut pienintäkään pelkoa siitä, että lähtisivät omille teilleen tai vaikkapa jonkin lähellä kulkevan koiran perään. En ikinä laskisi Cicimiä irti mikäli tällainen mahdollisuus olisi.


Aika hurahti kuin siivillä, kelloa katsottuani huomasin parin tunnin vierähtäneen jäällä. Neitikin alkoi jo hieman väsähtää, lumessa makoilu alkoi viedä voiton muiden kanssa peuhaamisesta. Nyt tuolla pedillään makaa yksi onnellinen ja väsynyt koira, ei varmasti muutamaan tuntiin edes päätään sieltä nosta!


Mulla on illalla toinenkon harvinaislaatuinen tilanne edessä: lupauduin lähtemään Teerenpeliin lasilliselle entisen kollegani kanssa. En edes muista, milloin olen baarissa viimeeksi käynyt. Tosin mekin tavataan jo kuudelta, joten olen varmasti hyvissä ajoin oman pedin turvallisessa syleilyssä :)


Siskontyttö lähetti kuvan muodossa tervehdyksen, näyttää tuo hiihdon harjoittelu tuovan hieman haasteita :)



Oletteko te päässeet jäälle nautiskelemaan Suomessa? Entä kuinkas vietätte viikonloppua, onko tiedossa pääsiäistä vaiko aivan normaalia meininkiä?

Ps. kuvat otettu tällä kertaa iPhone5-kameralla, joten laatu ei ole mitenkään paras mahdollinen.

Pääsiäinen - mikä ihana tekosyy

Koirakeskus Ihmisen Paras Ystävä

$
0
0
Lahteen on tänä talvena avattu kaikkien meidän kahviloita rakastavien koiranomistajien must-paikka, koiraystävällinen kahvila. Suloiseen kahvilaan ovat tervetulleita niin kaksi- kuin nelijalkaisetkin vierailijat, ja molempia hemmotellaan ihanin herkuin. Lisäksi kahvilan yhteydessä toimii pieni puoti, sekä koirille salonki trimmauspalveluineen.

Me tutustuimme tällä kertaa vain kahvilaan, Cicimillä kun ei juuri ole ylimääräisiä karvoja trimmattavaksi :) Kahvi oli hyvää, mutta täytyy sanoa, että koirien herkut jopa houkuttelevamman näköisiä kuin ihmisten (jotka nekin olivat maukkaan näköisiä).

Oletteko te vierailleet tässä kahvilassa tai vastaavassa?










Ps. Kaikki kuvissa näkyvät herkut ovat koirille :)






Potkua askeleeseen

$
0
0
Nyt kun olen ilmoille heittänyt orastavan kiinnostuksen juoksuharrastuksen aloittamiseen, enää jäljellä on se haastavin vaihe: juoksemaan lähtö. Tai ehkä pitäisi sanoa että hölkkäämään, olen nimittäin maratoneja juoksevalta kollegalta tivannut vinkkejä ja ohjeita harrastukselleni, ja ensimmäinen oli käsky juosta tarpeeksi hitaasti. Niin hitaasti, että sauvakävelijät menevät ohitse. Tuskin tulee olemaan haastetta tässä ;)

Eilen sitten katselin vanhoja lenkkareitani, ja tulin siihen tulokseen että jotain on tehtävä. Niin linttanaisilla kengillä en saisi kuin tuhoa aikaiseksi, ja vähäinenkin juoksuinnostus lakkaisi jo ensimmäisellä lenkillä. Niinpä tänään sitten marssin Intersportiin, katselemaan josko sieltä minulle sopivat kengät löytyisi - ja minulle sopivassa budjetissa.

Nuori miesmyyjä tuli iloisesti kyselemään josko voisi auttaa, ja kerrottuani mitä etsin, pyysi hän heittämään kengät ja sukat kokonaan pois ja astahtamaan jonkinmoisen anturilaitteiston päälle. Siinä lasilevyllä jalkoihin heijastui alta valoja, jotka näyttivät sitten että mihinkäs suuntaan tämän ladyn kintut oikein sojottavatkaan. Kuvattiin yltä, alta ja sivulta, käännyttiin ja nosteltiin varpaita. Ja tulos oli, että melko suorat ovat jalat, korkea jalkaholvi ja ehkä aavistus ulospäin pyrkii nilkka taipumaan. Nykyään kohistaan kovasti pronaatiotuetuista lenkkareista, mutta tällaiset olisivat siis esimerkiksi minun jaloille kaikkea muuta kuin hyvät.

Siinä minä sitten sovittelin kenkäpareja toisensa perään, kävelin pitkin käytävää myyjän katsoessa tarkkaavaisena jalkojen liikkeitä. Pikkuhiljaa saatiin karsittua valikoima kahteen, ja niistä (minun suureksi surukseni) se hinnakkaampi oli kyllä ehdottomasti se parempi. Ilmeisesti joskus laadusta ei kannata tinkiä. 


Ensimmäinen hölkkälenkki näillä on nyt tehty, ja pakko sanoa, että on ne kyllä hitsin hyvät! Jalka nousee aivan toisella tapaa kuin vanhoilla tossuilla. Ja hei, nyt kun sijoitti näihin suunniteltua enemmän, niin ehkäpä se riittää jo motivoimaan niitä myös käyttämään! (Mutta ikinä en mistään arkikengistä maksaisi samaa summaa, niissä tuppaa mulla pari kymppiä olemaan se kipuraja! Nämäkin oli onneksi nyt tarjouksessa, niin hieman lievitti tuskaa.)

Ei muuta kuin iloisia lenkkeilyjä itse kullekin! Oletteko te muuten kuinka innokkaita uusien välineiden ostajia urheilua varten, vai löytyykö kaltaisiani pihistelijöitä joiden mielestä viisi vuotta vanhat lenkkarit on ihan ok - vaikka vähän jalkoja lenkin jälkeen kivistääkin ;)

Oli muna oli kana

$
0
0
Jos Turkissa oli monesti hankalaa saada joitain ruoka-aineita (rahka, raejuusto esimerkiksi) niin eräs toinen asia siellä oli helppoa: lähiruuan ja pientilojen tuottaman ruuan saaminen. Ei tarvinnut kuin mennä jollekin viikkobasaarille, niin sieltä löysi jostain nurkkauksesta, yleensä vielä ilman pöytää tavaroitaan myyvän, mummelin jolla oli oman tilan tuotoksia siinä viltillä myytävänä. Sieltä sai ostaa ne muutamat niput salaattia, parit punaposkiset tomaatit ja juuri aamulla maasta noukitut kananmunat. Juttelin monesti näiden "pienmyyjien" kanssa, ja he tosiaan kerran viikossa tulivat basaarille myymään viikon aikana kertyneet tuotteet, saivat siitä kaipaamansa muutamat lisäliirat ja menivät tyytyväisinä taas kotiin hoitamaan pientä kasvimaataan, paria kanaa ja joskus jollakin saattoi olla yksi tai kaksi lehmääkin.

Antalyassa meidän naapurilla aidan takana oli muutama kana, ja aamut nämä kuopsuttelivat meidän pihassa - munat munivat sitten ikävä kyllää omaan kotiinsa. Mutta sain niitä halutessani heiltä ostaa, ja olihan se maku aivan toista kuin tehokanaloissa eläneiden kanojen tuotokset. Ja hei, tunsin nimeltä munan pyöräyttäjän ja näin kuinka hän päivästä toiseen tyytyväisenä vapaan kanan elämää eleli :)


Suomessa on aika hankalaa löytää paikkaa josta kävisi esimerkiksi kananmunat hakemassa luomuna. Tiesittekö, että maassa on noin 400 tilaa joissa munantuotanto on päätuotantona, ja näistä vain 4% on luomukanaloita. Ei ihme, että luomukananmunien hinta on huomattavasti korkeampi kuin muiden. Mutta tämä on asia, jossa en kerta kaikkiaan halua kitsastella hinnassa, sillä kaikissa muissa kanaloissa kanojen elinolot ovat lievästi sanottuna surkeita - älkää menko lankaan kun jotkut mainostavat muniaan iloisin banderollein "virikekanalan munia" ja kuvissa onnelliset kanat pelaavat tennistä ja nauttivat elämästä. Kuluttaja vieraili vuoden alussa virikehäkkikanalassa, ja kertomus on karua. Yhdessä niinsanotussa virikehäkissä elää useita kanoja, ja yhdelle kanalle tilaa on noin A4-arkin verran. Mites sitten ne virikkeet, pesä ja muut olosuhteet joita näissä kanaloissa niin mainostetaan olevan? Alla Kuluttaja.fi -sivulta näistä kuvia.


Tuo kuvassa näkyvä kaareva juttu on se virike. Sen päällä on hieman turvetta, jota kana sitten kuopsuttelisi ja olisi niin himskatin onnellinen.


Pesän virkaa toimittaa tuo punaisella muovilätkällä rajattu alue häkistä.


Ruokansa kanat noukkivat häkin ulkopuolella olevasta kourusta.


Ai mutta onhan kanoilla sentään orret missä viettää aikaansa lajityypillisesti. Paha vain, että näissä virikehäkeissä orret ovat itse asiassa tuolla häkin lattialla olevat pari poikkipuuta. Näiden kanojen munia markkinoidaan myös nimellä "orsikanalan munia". Melkoista harhaanjohtamista, ei voi muuta sanoa.

Tämä on mielestäni mainio esimerkki siitä, kuinka voidaan itse asiassa noudattaa lakitekstiä mutta silti jättää se noudattamatta. Onhan tuossa kanalassa kaikki mitä käsketty: virike, pesä, orsi. Mutta toteutuksesta ei sitten puhutakaan mitään...

Vertailuna muutama kuva luomukanalasta, joka sekin on tietysti kaukana siitä ihannetilasta jossa kanat saisivat olla ulkona ja sisällä vapaasti, niillä olisi neliömetreittäin omaa tilaa ja niin edespäin. Mutta parempi sentään tämäkin kuin muut vaihtoehdot!


Tilaa kuopsutella ja käyskennellä ympäriinsä


Pesät ovat oikeasti pesiä eivätkä pelkkiä rajattuja alueita häkistä


Orret ovat häkin pohjaa korkeammalla, jotta kanat pääsevät hieman lehahtelemaan siivilleenkin.

Tässä siis konkreettisesti hieman eroa ja syytä sille, miksi luomu on (tässäkin tapauksessa) hinnakkaampaa. Näiden luomukanojen energiankulutus on myös suurempaa kuin häkkikanojen, joten niille tarjottu rehu on laadukkaampaa ja energiapitoisempaa. Tämä tietysti myös näkyy hinnassa. Mutta mistä voi varmistaa, että minkälaisissa olosuhteissa kaapissasi olevan munan pyöräyttäjä elelee? Se on onneksi helppoa, otat vain kananmunan käteesi ja vilkaiset siinä näkyvää leimaa. Se pitkä numerorimpsu on siinä nimittäin ihan aiheesta. Tässä mallimuna kaapistani :)


Eli ihan ensimmäinen numero on se tärkein, siitä selviää kanalan tyyppi. Ja ne ovat:

0 - luomukanala:
Luomukanalassa kanat ruokitaan luomurehulla. Kanoilla on oltava mahdollisuus päästä ulkoilmaan. Lattiapinta-alasta vähintään 1/3 on peitetty olkien, puulastujen, hiekan tai turpeen kaltaisella kuivikkeella, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä. Kanat saavat nukkua orsilla. Munintapesätkin ovat väljemmät kuin lattiakanalassa. Munakennossa lukee "luomu" ja siinä on valvotusta tuotannosta kertova aurinkomerkki.

2 - lattiakanala
Lattiakanalassa kanat voivat liikkua vapaasti lattialla. Ne voivat nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa jota on 1/3 osa lattiapinnasta sekä munia pesiinsä. Niille on myös orsia joissa voivat yöpyä. Kanalan rakennusvuodesta riippuen kanoja on enintään 7 tai 9 neliömetrillä.[7] Eläinten suuren määrän vuoksi ne eivät kuitenkaan voi muodostaa luonnollisia parvia, joissa on selvä hierarkia ja yksilöt tunnistavat toisensa.

3 - häkkikanala
Useimmat munat ovat peräisin häkkikanalasta. Samassa häkissä on seitsemän kanaa, noin 16 kanaa neliömetrillä

3 - virikehäkkikanala
Häkeissä on munintapesät, orret ja mahdollisuus kylpeä hiekassa. EU vaatii, että kaikista häkkikanaloiden häkeistä tehdään virikehäkkejä vuoteen 2012 mennessä.


Tuossa on kaksi kertaa numero kolme juuri siitä syystä, että EU:n määräysten mukaan kaikkien häkkikanaloiden pitäisi olla nyt jo muutettu virikehäkkikanaloiksi.

Seuraavana tuon tuotantotapanumeron jälkeen munan leimassa on maatunnus, eli tässä munassa se on FI. Tämän jälkeen löytyy vielä kanalan tunnisteluku, jolla munan alkuperä tarvittaessa pystytään jäljittämään.

Meidän perheessä on nykyään siirrytty kokonaan luomumunien käyttöön silloin harvoin, kun kananmunia tarvitaan. Olen huomannut, että paitsi lihan niin myös kananmunien käyttö on vähentynyt hurjasti, tieto lisää tuskaa ja niin poispäin se taitaa mennä :)

Semizotu-meze, puuttuu vain portulakka!

$
0
0
Ärsyttää, kun joskus haluaisi jotain tiettyä ruokaa tehdä, mutta raaka-aineita ei olekaan noin vain löydettävissä. Tätä tapahtui useasti Turkissa asuessa ja suomalaisten naistenlehtien reseptejä selaillessa. Vaadittiin aina vähän viitseliäisyyttä jotta sai korvattua Suomessa löytyviä tuotteita edes suurinpiirtein.

Mutta kyllä se käy toisinkinpäin, monet tosi yleiset turkkilaiset ainesosat ovat lähestulkoon mahdottomia löytää Suomesta, ainakaan noista normimarketeista.

Eräs tällainen on Turkissa tuikitavallinen, monenlaiseen ruuanlaittoon käytetty kasvi nimeltä semizotu. Tätä kasvoi esimerkiksi taloudenhoitajamme pihalla jotakuinkin villinä, ja sieltä sitten kävi napsimassa superedulliset ruokatarpeet keittiöön kun siltä tuntui. Olen metsästänyt semizotua tavallisista kaupoista tuloksetta. Wikipedia kertoo, että sen suomenkielinen nimi on vihannesportulakka - onko teillä rakkaat ystävät tietoa, mistä sitä löytäisin?


Semizotu-ruoka, lämmin sellainen, on turkkilaiselle vähän kuin suomalaiselle kesäkeitto: osa rakastaa, osa ei voi sietää. Minä rakastan molempia! Lämmin semizotu tehdään keittämällä semizotua ja sipulia, lisäämällä hieman riisiä ja tomaattia - ja a'vot, maittava ruoka on valmis, tietysti jogurtin kanssa tarjottavaksi. Tähän lämpimään versioon en ole oikein korvaavaa vaihtoehtoa semizotulle eli portulakalle löytänyt, enkä viitsinyt edes monia vaihtoehtoja tosin kokeilla. Mutta toiseen semizoturuokaan olen onneksi korvikkeen löytänyt.

Semizotu passaa tarjottavaksi myös raakana, herkullisena mezenä eli alkupalana nimeltä yoğurtlu semizotu. Tämän valmistus on todella helppoa! Tarvitset vain jogurttia, valkosipulia, suolaa ja itse olen hyväksi korvikkeeksi havainnut tähän ruokaan vuonankaalin.



Vuonankaalista napsitaan nuo alaosat irti, mutta lehdet voi jättää ihan kokonaiseksi. Toisessa kulhossa sekoitetaan pieneksi silputut valkosipulit, jogurtti ja suola. Mikäli jogurtti on todella paksua, kannattaa sitä hieman ohentaa pienellä määrällä vettä. Itse ostan tätä ruokaa varten jogurtin Lidlistä, Milbonan luonnonjogurtti on hieman juoksevampaa. (Lidlissä myydään myös vakiotuotteena rasiaan pakattua vuonankaalia!) Lopuksi sekaan heitetään vuonankaalit (tai semizotu eli portulakka) sekoitetaan ja annetaan mieluusti hetki seistä jääkaapissa makujen tasaantumiseksi. Oikeaoppisesti tämä laitettaisiin tarjolle kuivatulla sekä tuoreella mintulla koristeltuna, mutta kaapistani ei tällä kertaa niitä löytynyt joten mennään paljaalla versiolla.



Suosittelen kokeilemaan, tämä on todella hyvää ja raikasta! Me teemme joskus tätä iltapalaksi, lisukkeeksi paistan tuoretta patonkia niin muuta ei tarvitakaan. Afiyet olsun!

Aika kuluu kuin huomaamatta

$
0
0
Viime viikonloppuna juhlimme siskontyttöni 3-vuotissynttäreitä. Haikein mielin niitä vietin, sillä edellisen blogini lukijat saattavat muistaa kuinka tämän tyllerön synnyttyä reissasin Istanbulista viikonlopuksi Suomeen häntä ihailemaan. Silloin siis elin vielä sitä "toista elämääni", joka päivä päivältä jää kauemmaksi...


Oma palleroiseni alkaa olla jo nuori miehenalku, kesällä jo 14-vuotias. Ja jälleen täytyy todeta, että mihin se aika oikein katoaa.


Saimme Suomessa hieman myöhästyneen aprillipilan luontoäidiltä, kun sunnuntai-iltana maa peittyi valkoiseen huntuun. Ei tosin naurattanut tämä pila, ei sitten yhtään! Tänään onneksi taas aurinko paistaa, ja toiveissa se kevät edelleen väijyy...

Kovalevy täynnä

$
0
0
Mulla on mielessä niin monta asiaa josta teidän kanssa haluaisin täällä jutella. On maailmantapahtumia, muisteloita, haasteita ja vähän hömppääkin. Mutta tiedättekö sen tunteen, kun töiden jälkeen ei saa aikaisiksi kuin tyhjää toljotusta sohvalta käsin... Tuntuu, että aivojen kovalevy on täyttynyt ja jäänyt jumiin. Tietokonetta jaksan sen verran kotona avata, että mailit tarkistan (ja no joo, tulee se Facebook avattua myöskin). Tällaisessa väsymyksen tilassa pienikin huumorin pilkahdus saa lähes hervottomat naurut, joten olen tätä nykyä helppo viihdytettävä.

Ajattelin jakaa nämä pari minua tänään Facebookissa suunnattomasti viihdyttänyttä kuvaa teillekin :)






Video pullistaa - Liv Box kaunistaa

$
0
0
Yritin olla nokkela, ja helpottaa päivän postaamista kuvaamalla videon. Ok, se olikin ihan superhelppoa, sen kun napsauttaa painiketta ja alkaa höpöttää. Vaikeaa on sitten sen tuotoksen katselu. Miksi video pullistaa - vai näkeekö itsensä peilistä eri silmin? Tukkakin hapsottaa ja silmäluomet roikkuu...  Mutta mitä sitä selittelemään, katsokaa itse :)

Niin, ja aiheena postista saamani yllätysboxi.

Hurmaava tuo aloitusruutu. Jäätävää.


Ei sitku vaan nytku

$
0
0
Meistä varmaan moni elää tälläkin hetkellä elämäänsä sellaisella vauhdilla, että itse elämästä ei ehdi nauttia. On suoritettava, on tehtävä, on mentävä, on pysyttävä deadlinessa, on muistettava, on osallistuttava. Päivät kuluvat samanlaisena katkeamattomana nauhana, illalla kaatuu sänkyyn muistamatta mitä aiemmin päivällä on edes tullut tehtyä. Ja seuraavana aamuna sama rumba alkaa jälleen.


Suunnitelmia kyllä piisaa. Matkoista, lomista, ostoksista, treffeistä ystävien kanssa, illallisista, kuntoilun aloittamisesta, rakkaiden luona vierailusta, opiskelusta, uuden harrastamisen aloittamisesta. Just nyt ei vaan ole aikaa, mutta sit ku saan tämän hoidettua, sit ku muksu on isompi, sit ku työtaakka hellittää, sit ku oon laihtunut muutaman kilon...


Mutta mitä jos sitä "sit kua" ei tulekaan? Mitä jos elämä meneekin toisin, ja yhtäkkiä huomaat, että ainoa mitä sinulla on, on tämä hetki, tässä ja nyt. Ei huomista, ei ensi syksyä, ei tulevia vuosia. Vain tässä ja nyt. Ja sitten ei mitään.


Eilen loppui tulevan odottelu perhetuttavaltamme, keski-ikäiseltä perheelliseltä naiselta. Elämä päätti hänen kiireensä, hänellä ei enää ole "sit kua". Ei edes enää tätä hetkeä. Tiesi sen itsekin, pari päivää sitten aloitti kirjan lukemisen sanoen, että tuskin ehdin loppuun tätä saada. Sairaus oli vahvempi, nopea ja säälimätön.

Kuunnelkaa ajatuksella tämän biisin sanat, niissä on pointtia. Ja koitetaan kaikki elää enemmän nytku, ihan vain siltä varalta että ei se sitku ole meille jokaiselle niin varma juttu. Ja rakastetaan myös jokaista hetkeä (niitä tylsimpiäkin), eiköstä vaan.


"Sitku maksanut on lainat,
                                                             sitku jotain jemmaan jää,
sitku rahahuolet loppuu
sitten ehtii elämään." 

Antti Tuuri - Bospor Express

$
0
0
Tällä kertaa tartuin uuteen kirjaan vailla minkäänlaisia ennakko-odotuksia, vailla pienintäkään tietoa mitä on luvassa, täysin avoimena uudelle ystävälle. Ainoa, mikä minut kirjan pariin johdatti, oli kirjan nimi: Bospor Express. Nimessä on sana Bospor, joten tämän täytyy jollain tavoin sivuta Istanbulia, ja siinä oli minulle kylliksi yllykettä tähän tarttua. Täytyy varmaan heti alkuun myös häpeillen tunnustaa, etten muista yhtään Antti Tuurin kirjaa aiemmin lukeneeni, mutta tässä korjautuu tuokin puute.

Bospor Express on kuvaus, jopa pikkutarkka sellainen, Tuurin matkasta Tukholmasta ensin Budapestiin ja sieltä Bospor Express -junalla kohti Istanbulia ja siellä järjestettäviä kirjamessuja, joille hänet on kutsuttu. Löysin kirjailijasta heti piirteen, johon samaistua: hän ei mielellään lennä, on itse asiassa päätynyt käyttämään vain ja ainoastaan muita, maata pitkin meneviä kulkuneuvoja. Hyvä niin, sillä tämäkin tarina olisi toinen, mikäli kirjailija olisi matkansa taittanut reilun kolmen tunnin lennolla - ei siitä lie paljoa jutunjuurta irtoaisi.

Nyt sen sijaan irtoaa, kun Tuuri ottaa lukijan mukaansa matkalle halki Euroopan. Ja tekee sen niin kiireettömästi ja kuvailevasti, että todella tuntee olevansa mukana tuossa jyskyttävässä junavaunussa, meluisilla kaduilla, Istanbulin sokkeloisilla kujilla, Hagia Sofian käytävillä.  Sitten joki katosi, juna pysähtyi rinteeseen aivan kuin haukkomaan henkeään, läähätti pitkään. Oltiin jonkin kylän kohdalla, lähimmän talon avoimelta parvekkeelta meille vilkutti pieni poika ja tyttö. Juna pääsi sitten liikkeelle kovin vaivalloisesti, saavutti vuoristoratansa lakipisteen, piristyi heti sen ohitettuaan ja lähti alaspäin rivakkaa vauhtia; viereisellä maantiellä rekat kuitenkin ajoivat yhä ohitsemme, mutta skootterit jäivät jo jälkeemme.

Tämä hidastempoisuus ja lakonisen tarkka kuvailu eivät suinkaan tee kirjasta puuduttavaa, vaan päinvastoin, saa lukijan ahmimaan sivun toisensa jälkeen, maistelemaan ja tuoksuttelemaan kirjailijan maalaamia hetkiä, elämään mukana noissa pienissä arjen tilanteissa ja kohtaamisissa. Tuurin kuivalla huumorilla vienosti höystetyt lauseet saavat hymynkareet lukija kasvoille, huumorilla ei mässäillä vaan sitä tarjotaan pieninä välipaloina, kuin lukijan hoksottimia testaillen. 

Istanbulissa Tuuri saa oppaakseen paikallisen kääntäjänsä, joka kierrättää kirjailijaa paitsi esitelmöimässä ja puhumassa, myös kaupungin kaduilla ja ravintoloissa. Paljon Tuuri kiertelee myös yksin, kuljeskelee pitkin Peran kaupunginosan kujia ja Kultaisen Sarven laitamia. Nämä olivat itsellenikin mielenkiintoista antia, sillä vaikka Istanbulissa asuin vuosia, en juuri tuolla seudulla liikkunut. Kuitenkin nyt olin kuin itsekin läsnä kun Tuuri johdatteli halki katujen ja kujien. Heti aamiaisen jälkeen lähdin alas Peran kukkuloilta. Oli kaunis aamu, aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja aamun raikkaus tuntui vielä pienillä kaduilla, joita kuljin kohti Kultaisen Sarven rantoja. Vaikka olin monta kertaa kävellyt hotellilta alas rantaan, uusia katuja löytyi, ja niiden varsilta uudet kauppiaat istumassa matalilla tuoleillaan teelasit edessään asiakkaita jo odottamassa.

Antti Tuuri tapaa päivien myötä monia henkilöitä, jotka kukin saavat osansa teksistä. Lukijan onneksi kirjailija jatkaa samaa, tarkan kuvailevaa linjaa, myös henkilöiden kohdalla, ja ottaa meidät mukaan noihin hetkiin. Ilmeisesti hänellekin tuli jonkinmoisena yllätyksenä modernien istanbulittarien ajatukset, kun heidän kanssaan pääsi keskustelemaan muunmuassa naisen ja miehen suhteesta Turkissa. Kaikki kaunottaret keskustelivat nyt innokkaasti siitä, mitä heidän piti miehelle avioliitossa sallia ja mitä vaatia. He olivat kaikki hyvin nuoria ja kauniita ja joivat olutta suoraan pullonsuusta ja polttivat filtterisavukkeita, ja tupakansavu, nuorten naisten kauneus ja niin monien avattujen olutpullojen näkeminen aivan huimasi minua ja jouduin lähtemään hotelliin.

Takaisin Antti matkaa jälleen Bospor Expressin kyydissä, mutta tällä kertaa matka tuntuu lukijasta lyhyemmältä; liekö kirjailija jättänyt paluumatkalta tuokioita kuvaamatta, vai oliko Bospor Expressin matka tällä kertaa hieman tylsempi, matkailija hieman väsyneempi. Tämä kävi ainakin ilmi kohdassa joka itseni yllätti rauhaisan tekstin keskellä - suomalaisenkin miehen kärsivällisyydellä on rajansa, ja se tulee vastaan siinä kun vaimo odottaa miestä saapuvaksi Budapestiin ja mies on lähellä myöhästyä sinne vievästä junasta. 

Kirjan kansien sulkeuduttua mieleeni oli piirtynyt uusi, selkeä haave: minäkin haluan kokea tuon saman matkan, haluan madella Bospor Expressillä kohti rakasta Istanbulia, nähdä maissipellot, vuorimaisemat ja ränsistyneet pikkuasemat. Haluan kokea edes murusen siitä, mitä Antti Tuuri, hakea hieman sitä leppoisaa tunnelmaa ja niitä odottamattomia hetkiä matkan varrella. 

Odotellessani laskin, että olin ollut tällä matkalla kaksikymmentäkolme päivää; ja olin hengissä.

Kirja: arvostelukappale Antti Tuuri - Bospor Express (Otava 2013)


Viewing all 620 articles
Browse latest View live