Quantcast
Channel: FROM KAROLIINA
Viewing all articles
Browse latest Browse all 620

Muutoksia Turkin alkoholilaissa

$
0
0
Viime torstaina monet turkkilaiset saivat huokaista pitkään ja raskaasti, kun tuotiin julki muutokset alkoholilainsäädännössä. Näistä on uutisoitu jo suomalaisessakin lehdistössä, ja päivittäin turkkilaisessa. Itse asiassa turkkilaisista lehdistä tästä on kirjoitettu useaan otteeseen joka päivä, eikä omiin silmiini vielä ole osunut yhtään artikkelia jossa lakimuutosta kehuttaisiin.

Taustana tälle muutokselle on kerrottu olevan hyvinkin hyveelliset syyt. Halutaan huolehtia kansalaisten terveydestä ja ottaa mallia eurooppalaisista maista. Mutta mikä sitten on totuus, mitä lakimuutos tuo tullessaan ja minkälainen tarve sille oikeastaan Turkissa on?

Taustana mainittakoon sen verran turkkilaisesta alkoholinkäytöstä, että sitä ei juurikaan ole, mikäli mittapuuna käyttää suomalaisten alkoholinkäyttöä. Siinä missä vuositasolla kulutus on suomessa 15 litraa henkilöä kohden, on tuo luku per henkilö Turkissa vain 1,5 litraa - ei siis yhtään mitään. Eli ei voida puhua minkäänlaisesta tarpeesta hillitä kansalaisten juomista, tämä putoaa siis suoraan sarakkeeseen "ihmisten elämään puuttuminen".

Suurin muutos tulee näkymään siinä, että kauppoihin tulee meillä käytössä olevat kellonaikarajat jolloin alkoholituotteita myydään. Ok, tähän ollaan totuttu lähes joka maassa, eikä se vielä ihmisiä saa barrikadeille (tosin on moni kaupanpitäjä tästä älähtänytkin.) Tämä muutos on tietysti helppo toteuttaa mutta seuraava on sitä hieman vaikeampi: alkoholin myynti ja tarjoilu kielletään alle 100 metrin päässä esimerkiksi kouluista, oppilaitoksista ja opiskelija-asunnoista. Ja jos olet Turkissa käynyt, tiedät, että niitä pieniä marketteja on lähes joka talon kulmalla, varmasti myös edellämainittujen lähellä. Nämä marketit joutuvat nyt lopettamaan kokonaan alkoholin myynnin, joka varmasti on pikkuiselle yritykselle iso taloudellinen asia. Jos on päivässä myynyt yhden raki-pullon, on ansainnut sillä jo saman verran kuin usean kymmenen leivän myynnillä.

Ravintolat saavat muutoksesta myöskin osansa. Jo aiemmin on rajoitettu ulkopaikkojen määrää, mikä on aiheuttanut esimerkiksi Istanbulin Taksimin muuttumisen kuolleeksi paikaksi verrattuna entiseen. Poissa on iloinen tunnelma öisestä Istanbulista, kun ei voi ulkona ystävien kanssa nauttia illasta ja kylmästä oluesta. Tätä ulkotarjoilua rajoitetaan nyt ennestään, ja lisäksi alkoholin mainonta kielletään kokonaan. Miten tämä liittyy baareihin? Aika isolta osin. Yleensä baarit saavat jotakuinkin koko kalustonsa laseja ja tuhkakuppeja ja kylmäkaappeja myöten juomafirmoilta kuten Efekseltä, ja tästä edespäin tämä on laitonta. Baarien on siis parin vuoden sisään hankittava omat aurinkovarjot, jääkaapit, parhaassa tapauksessa pöydät ja tuolitkin mikäli niissä on jonkin juomamerkin mainokset. Ja tämä ei todellakaan ole pikkuraha vaan veikkaan, että kaikki baarinpitäjät eivät tästä muutoksesta tule selviämään vaan edessä on yritystoiminnan loppuminen. Tiedän tämän siitä, että meillä on Turkissa ollut jonkin aikaa baari, ja ilman näitä sponsorisopimuksia ei sellaisen avaamisesta normaalin ihmisen varoin tule mitään.

Alkoholimainonta pitää sisällään myös kaiken tapahtuma- ja festivaalisponsoroinnin, mietin tässä että tähän täytyy sitten myös kuulua nämä urheilujoukkueet - nythän esimerkiksi koripallossa pelaa Efes Pilsen -joukkue... Myös kaikki musiikkifestivaalit ovat saaneet rahoitusta alkoholijuomayhtiöiltä, ja tämä on tulevaisuudessa kaikki kiellettyä. Ai niin, ja taisi olla että alkoholin myynti uimarannoilla tulee myöskin kielletyksi, eli enää ei voi hellettä lievittää nauttimalla kylmän, sihahtavan oluen kuumana kesäpäivänä uinnin jälkeen. Myynti- ja muita rajoituksia kuulma ei tulisi näin voimakkaasti käyttöön turistialueilla, mutta kuinka tämä rajaus tulee onnistumaan, mikä lasketaan turistialueeksi ja mikä ei, se jää nähtäväksi.

Aivan älyttömin juttu on alkoholin blurraaminen tv:ssa. Jo nyt kaikissa sarjoissa, leffoissa ja musiikkivideoissa näkyvien tupakkatuotteiden päälle laitetaan sellainen sumuinen pallo, ja tätä tullaan käyttämään myös alkoholituotteiden suhteen. Miettikää sitä elokuvanautintoa kun avaatte vaikka Cocktailin - joka sijoittuu suurilta osin baariin! Tai sitten joku musavideo, taikka vanha baariin sijoittuva sarja Cheers! Kaiken lisäksi tuo blurraus vain kiinnittää huomion tarkalleen siihen, mistä sen muka olisi tarkoitus se viedä pois: monesti ei edes ajattele henkilön leffassa polttavan tupakkaa, mutta kun siinä on suuri sumuinen pallo, niin heti tulee mieleen että hei, tuossakin siis poltetaan!  Asiasta tehdään tabu, ja tämä jos mikä saa luontaisesti uteliaan ihmisen siitä kiinnostumaan. Onko Suomen alkoholiveron tiukennus tai Alko ainoana väkevien myyntikanavana alkoholinkulutusta hillinnyt? Vai onko mahdollisesti niin, että on käynyt juuri päinvastoin, kun lapsesta saakka alkoholi on ollut jonkinlainen tabu niin sitä halutaan päästä äkkiä kokeilemaan ja rankimman kanssa.

Tässä siis äkkiseltään muisteltuna tulevia muutoksia, vielä en ole mitään kaiken kattavaa, virallista lakitekstiä asiasta lukenut mutta Hurriyetiä, Daily Newsiä ja muita turkkilaisia sanomalehtiä lukemalla olen nämä tiedonpalaset saanut kerättyä.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 620

Trending Articles